Matförvaring

Förvara rätt!

Det är viktigt att se till att maten förvaras rätt. I annat fall kan den förstöras och viss mat kan till och med vara farlig att äta ifall den förvaras fel. I hemmet förvaras maten vanligen i köket i kyl, frys, skafferi eller liknande men maten kan även förvaras i en jordkällare. Desto kallare maten förvaras desto längre håller den. Det är viktigt att lägga in kött och fisk så snabbt som möjligt i kylskåpet och gärna i den kallaste delen. Dessa varor går även bra att frysa eftersom bakterier inte växer i frysen. Ju magrare köttet eller fisken är desto längre kan de förvaras i frysen och behålla samma goda smak.

Vad ska vara vart?

Även mejeriprodukter som mjölk, ost och smör ska förvaras i kylskåpet. Vissa frukter ska förvaras i kylskåpet medan andra som exempelvis ananas och banan lätt får köldskador och bäst förvaras i rumstemperatur. Potatis är en ömtålig vara som bör förvaras mörkt eftersom det giftiga ämnet solanin bildas om potatisen utsätts för ljus under längre perioder. Bröd och olika torrvaror som ris, pasta och nötter bör förvaras i rumstemperatur och gärna i ett skafferi.

Jordkällare

Innan kylskåpet uppfanns var jordkällaren den vanligaste förvaringsformen och särskilt på landsbygden. Idag har antalet jordkällare minskat radikalt men det finns en del kvar ute på landsbygden än idag. Kylskåpets främsta syfte är att kyla livsmedel men kan även användas till läkemedel och övriga varor. Temperaturen ligger på mellan 0°C och rumstemperatur. De flesta moderna kylskåp transporterar ut värmen från skåpet genom en kompressorvärmepump.

Kylskåp

Förut var det även vanligt att använda sig av svalskåp där man främst förvarade grönsaker och liknande. Idag har man oftast grönsakslådor inuti kylskåpet som är svalare än resten av skåpet. Kylskåp ses som en vitvara och finns i flera olika märken varav några är Bosch, Electrolux, Husqvarna, Zanussi samt Cylinda. Ifall dina matvaror bör förvaras i kallare temperatur än den som är i kylskåpet ska du ställa dessa i frysen som är till för att frysa livsmedel. I frysen ligger temperaturen alltid under noll grader.