Allmän fakta
Godis är en typ av livsmedel vars enda syfte är njutning och innehåller sällan något näringsvärde. Godis är vanligt förekommande vi olika firanden respektive uppvaktningar samt under storhelger. Godiskonsumtionen i Sverige har ökat de senaste decennierna och särskilt i samband med att självplock av lösgodis infördes i livsmedelsbutiker och kiosker.
Godisutbudet blir bara större och större och det tillkommer nya godissorter varje år. En del menar att man blir sockerberoende av att äta mycket godis. Godis finns i mängder av olika smaker och varianter, det kan smaka sött, surt, salt etc. Vanliga godissorter är choklad, gelégodis, skumgodis, lakrits, vingummi och mycket mer.
Julgodis
Under julen konsumeras mängder av julgodis av alla dess slag. Julgodis är för det mesta relativt enkelt att framställa då det brukar ses som en tradition av familjer att göra godiset tillsammans. Vanligt förekommande julgodis är bland annat ischoklad, knäck, kolor, chokladtryffel etc.
Övrigt helggodis
Även under påsken äts det enorma mängder godis som brukar läggas i plast- eller pappersägg som barnen får leta efter. På Halloween är det vanligt att barnen klär ut sig och går ”bus eller godis” i syfte att samla in så mycket godis som möjligt. Ytterligare en högtid som associeras med godis är Alla hjärtans dag då man vanligen ger choklad eller geléhjärtan till någon som man tycker om.