Koka saft
Saft är en populär dryck som vanligen framställs genom att vatten kokas tillsammans med socker samt frukt eller bär. Saften silas sedan för att skilja bären från vätskan vilket gör att hållbarheten förlängs. Kokad saft ger en bättre hållbarhet än rårörd saft där vatten, bär och socker rörs ihop utan att kokas. I Sverige måste saften innehålla en viss mängd fruktjuice eller grönsaksjuice. Ifall saften inte innehåller något av det får det inte göras några fruktavbildningar på produkten och den måste kallas för ”dryck med fruktarom”.
Saftsorter
Vanligtvis säljs saften koncentrerad som ska spädas med vatten innan den går att dricka. Det brukar stå på förpackningen hur många delar vatten som ska tillsättas för att få den rätta smaken. De mest förekommande saftsorterna är bland annat jordgubbssaft, fläderblomssaft, hallonsaft samt svartvinbärssaft. Det finns även blandsaft som innehåller flera olika bär respektive frukter eller en blandning av både bär och frukter. Blandsafter som är röda innehåller vanligen äpplen, fläder, päron och druvor.
Värma saft
Ifall du väljer att värma saften blir den glöggliknande och om du tillsätter någon typ av stärkelse vid uppvärmningen får du en saftsås som passar ihop med flera efterrätter. Det går även att tillaga saftsoppa genom uppvärmning av den ursprungliga saften.