Ölens ursprung
Öl har tillverkats i flera tusen år och det första ölet bildades förmodligen när socker- och stärkelserika bröd blöttes samt jäste i närhet med vilda jästsvampar. Den bryggeriteknik som används idag utvecklades främst i medeltida kloster. Ursprungligen bestod öl av vätten, jäst samt stärkelsebaserade ingredienser som malt, ris, vete eller majs. Idag ingår humle som huvudingrediensens i de flesta ölsorterna. Övriga ingredienser kan vara kryddor, potatis samt socker.
Ölbryggning
I många länder var ölbryggning den första storindustrin. Under 1800- samt 1900-talen infördes det alkoholförbud i ett flertal länder vilket ledde till att många bryggerier gick i konkurs. Idag bryggs det öl över hela världen och Kina är det största producentlandet. Det finns det flera olika sorters öl varav några är spontanjäst öl, lager, ale, veteöl med flera. En del öltyper finns endast i vissa regioner och bryggs utifrån regionens förutsättningar. Det finns flera olika alkoholmängder i öl, allt från lättöl till starköl. Dessutom finns det både alkoholfri öl och ekologisk öl.
Servering
Många gånger serveras öl i flaskor och de allra flesta ölsorterna filtreras för att bli renade från jäst innan de tappas upp på flaskan. Öl dricks även ur burkar som vanligen antingen är 33cl eller 50cl. Burkarna gör att ölet skyddas från ljus och har bättre hållbarhet än flaskor. På restauranger eller barer är det även vanligt att ölen serveras på fat.